پیچ و مهره استنلس استیل
استیل های آستنیتی (آلیاژ آهن، کروم، نیکل) AISI 304,316,304L,316L بیشترین کاربرد را در تولید پیچ و مهره استنلس استیل دارند.
استیل های آستنیتی در صنعت پیچ و مهره و مطابق استاندارد ISO 3506 به گریدهای A1, A2, A4 تقسیم می شوند. همانطور که در تصویر نشانداده شده است هر گرید می تواند در سه کلاس مختلف تولید گردد. انتخاب درست گرید و کلاس پیچ و مهره های استنلس استیل باعث افزایش طول عمر آنها خواهد شد.
پیچ و مهره استنلس استیل
مقاومت آلیاژهای (آهن-کروم) برای اولین بار در سال 1821 توسط یک متالورژیست فرانسوی شناسایی شد. در نهایت در آن زمان این کشف منجر به تولید محصولی سودمند و کارآمد نشد.
بعد از آن نیز دانشمندان مختلفی در این زمینه فعالیت کردند. سرانجام اولین فولاد ضدزنگ توسط دانشمند انگلیسی (هری بررلی) در سال 1921 تولید شد.
پیچ و مهره استنلس استیل یا ضد زنگ حاوی حداقل مقدار 10.5 % کروم می باشد.
ترکیب کروم با اکسیژن موجود در محیط باعث تشکیل اکسید کروم می شود.
اکسید کروم در سطح فولاد ضد زنگ تشکیل می شود. لایه اکسید کروم با چشم غیر مسلح قابل مشاهده نیست. این لایه همانند عایقی مانع تماس پیچ و مهره استنلس استیل با محیط اطراف آن شده و آن را سالم نگه می دارد. لازم به ذکر است که ضدزنگ بودن بدین معنا نیست که این نوع فولاد هرگز دچار خوردگی نمی شود. تحت شرایطی امکان ایجاد خوردگی و زنگ زدگی در پیچ و مهره استنلس استیل وجود دارد. برای تقویت خاصیت ضد زنگ بودن علاوه بر افزایش مقدار کروم عناصر دیگری نیز به فولادهای ضد زنگ اضافه می گردد.
کاربرد پیچ و مهره استنلس استیل
مقاومت در مقابل خوردگی، درخشش و زیبایی، تعمیر و نگهداری آسان، قابلیت بازیافت و… باعث محبوبیت و افزایش استفاده از پیچ و مهره استنلس استیل در بسیاری از صنایع گردیده است.
بعنوان مثال ساخت سینک ظرف شویی، کارد و چنگال، محفظه ی داخلی ماشین ظرف شویی، خطوط لوله ، تانکرها، مخازن تحت فشار، وسایل جراحی، پیچ و مهره های صنعتی و …..